
Sju dagars och Vildåsnans svar till artikeln om att Kyrkan satsar miljoner på kycklinguppfödning.
Den 15 december 2016 publicerade Kyrkans tidning en artikeln om att: Linköpings stift satsar på två stora hönshus med plats för 40 000 slaktkycklingar.
Skapelseansvar är bara fromma ord
Linköpings stift bygger anläggning för ekologisk slaktkycklingproduktion. För att tillfredsställa arrendatorn har man byggt två stora anläggningar för 40.000 kycklingar åt gången. Enligt Kyrkans Tidning sade biskop Martin Modéus i sitt invigningstal att "det är en stor dag idag när vi tar ett steg framåt mot en bättre värld". Vidare sade biskopen att "vi vill i all vår verksamhet ta ett klimat- och miljöansvar som ansvarsfulla skapelseförvaltare." Artikeln avslutas med biskopens ord: "Härmed förklarar jag anläggningen invigd för att tjäna världen och människan på ett gott sätt."
Det märkliga i sammanhanget är att artikeln inte andas någon form av reflektion eller kritisk journalistik över det etiska i detta, utan bara förmedlar intryck och polerade fraser från den festliga invigningen.
Ekologisk kycklingproduktion är djurvänligare än konventionell uppfödning. Men det är ändå så att kycklingarna endast får leva 10-12 veckor. Att de då dödas i massiv skala (150.000 - 200.000 kycklingar varje år bara i Linköpings stifts industrilokaler) är noggrant uträknat för att maximera vinsten för företaget. Dessa djur får aldrig leva för sin egen skull, utan enbart för människans vinst och smak.
Någon kanske menar att detta endast rör prästlönetillgångarna. Men ser vi till det faktum att det är biskopen själv som står för invigningen, samt de formuleringar biskopen ger, visar det tydligt att det är Svenska kyrkan som står bakom detta och inte enbart en egendomsnämnd som förvaltar kapital. Biskopen verkar inte reflektera över det slag detta ger åt alla oss medlemmar och medarbetare som värnar om hela Guds skapelse. Vi som tror att även kycklingarna är en del av Guds goda skapelse och har rätt att leva för sin egen skull.
Hur kan biskopen mena att stödet till industriell vinstmaximerad uppfödning av kycklingar är till för att tjäna världen och människan på ett gott sätt? Att Svenska kyrkan på detta sätt tar ett ansvar som "ansvarsfulla skapelseförvaltare" och tar "ett steg framåt mot en bättre värld"? Det är i så fall en starkt begränsad syn på Guds godhet till sin skapelse där människans smak och profit står i centrum. Det är fint att biskopen vid invigningen citerade Första Moseboken. Men som teolog kunde man kanske förvänta sig att han skulle gett hela sammanhanget och visat att människan från början kallades att leva inte av, utan med djuren. Då skulle Svenska kyrkan kunnat vara en profetisk motkraft. Nu liknar man mer en vänlig men menlös intetsägare och medlöpare.
Carl-Henrik Karlsson, Sju dagar
Lohla-Marie De Bie, Sju dagar
Annika Spalde, Sju dagar
Maja Ekström, Vildåsnans styrelse
Maja Floberg, Vildåsnans styrelse
Jolanta Lundgren, Vildåsnans styrelse
Martin Nykvist, Vildåsnans styrelse
Sju dagar - vår vision är en kyrka för alla där det naturliga är en kost som bidrar till god hälsa, ett hållbart klimat och inte bidrar till djurs lidande.
Vildåsnan - vi vill uppmuntra kristna att äta vegetariskt, som ett sätt att återspegla Guds kärlek till alla skapelsens varelser.
Läs även:
http://www.kyrkanstidning.se/debatt/slaktkycklingar-hallbar-etisk-verksamhet