fredag 19 februari 2016

Bönsallad ... ett måste i kylskåpet :-)

Kidneybönor köps antingen färdigkokt eller som torrvara som man kokar själv. Om man väljer att koka bönorna kräver det lite mer planering då man helst ska lägga bönorna i blöt över natten och byta vatten innan man koker dem dagen efter.

Men för den som är ekonomiskt sinnad är torrvaran ett betydligt billigare alternativ än färdig kokta. Det finns även olika sorters bönor som är roliga att använda i olika sorters bönsallader, eller använd kokta bönor som bas i grönsallad eller till pastasallad. Bönor ger även fin smak och utseende till matigare sallader tillsammans med matvete, bulgur eller quinoa. Fint att ha med i en matlåda till jobbet, eller till sommarens utflykt...

5 dl Kidneybönor
3 matskedar Persilja
4 stycken Feferoni
1 Paprika färsk eller inlagd i bitar
3 dl Olja
2 dl Äppelcider vinäger
2 dl Kallt vatten
1 Finstrimlad rödlök
Salt
Svartpeppar


Blanda ingredienserna och låt stå för att dra i kylskåp, gärna över natten.


Lite om näringsvärdet för den gillar att läsa det finstilta i matlagningen

Kidneybönor – Baljväxter är rika på proteiner och fibrer, men har lite fett.
(per 100 gram kokta bönor)
Kcal 103-kJ 440
Kalcium 37 mg
Folsyra 42 mikrogram
Fibrer 6,7 g
Järn 2,5 mg
Kalium 420 mg
Protein 8,4 g
Zink 1 mg

Paprika rik på C och E vitamin
Kcal 32- kJ134
Vitamin C 140 mg.
Vitamin E 0.8 mg
Niacin 1.3
Karotenoider 3840 mikrogram

Persilja
Anses vara en traditionell medicinalväxt som främjar njurfunktionen, hjälper mot gikt och har använts som urindrivandemedel. Motverkar järnbrist och persiljan är även rik på kalcium och antioxidanter. Kcal 34- kJ 141
Kalcium 200 mg
Karotenoider 4040 mikrogram
Folsyra 170 mikrogram
Järn 7,7 mg
Kalium 760 mg
Vitamin C 190 mg

Vad är antioxidanter?
Så här skriver livsmedelsverket
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Vitaminer/Fria-radikaler-/

Syre är ett livsviktigt ämne men syre kan också orsaka skador på kroppens celler. När syret omsätts bildas bland annat skadliga molekyler som kallas fria radikaler. För det mesta omvandlas de snabbt till ämnen som är mindre skadliga.
Antioxidanter

En rad olika ämnen i maten ingår på olika sätt i kroppens mekanismer för att ta hand om överskottet av fria radikaler. Ämnena kallas antioxidanter. Flera näringsämnen fungerar som antioxidanter, till exempel vitamin E (tokoferoler), vitamin C, riboflavin och selen. Även zink, mangan och koppar spelar en viktig roll eftersom de bland annat ingår i enzymer med antioxidativa funktioner.

Flera andra ämnen i maten, så kallade bioaktiva ämnen, kan fungera som antioxidanter. Dessa finns bland annat i grönsaker och frukt, te, kaffe och vin. Det är dock oklart om de hälsoeffekter som kopplats till dessa livsmedel kan förklaras av deras förmåga att ta hand om överskottet av fria radikaler och andra antioxidativa egenskaper
 
.