
Trots de sista årens gynnsamma utveckling på området är fortfarande hjärt-kärlsjukdomar den största folksjukdomen i Sverige och kräver ungefär 36 000 dödsfall varje år. Dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar minskar kraftigt idag och är från att ha varit ett högriskland i mitten av 90-talet nu nere på samma nivåer som lågriskländerna runt Medelhavet. Orsakerna till minskad sjuklighet i hjärt-kärlsjukdomar anges vara befolkningens sundare livsstilsvanor.
Dödligheten i sjukdomen är ojämlik och skiljer sig mellan män och kvinnor. Männens dödlighet minskar snabbare än kvinnors. Hjärt- och kärlsjukdomar är lika vanlig dödsorsak för kvinnor som för män, men kvinnor insjuknar ofta några år senare efter menopausen då nivåerna med hormonet östrogen sjunker.
Huvudorsakerna till att hjärt-kärlsjukdomarna minskar är minskad rökning och minskade halter av blodfetter. Andra orsaker till sjukdomen är psykosociala faktorer, bukfetma, högt blodtryck, lågt intag av frukt och grönsaker, fysiska inaktivitet, diabetes och alkoholkonsumtion (Folkhälsomyndigheten 2014).
Diabetes
Diabetes är en av våra stora folksjukdomar och ungefär 400 000 svenskar lever med någon form av diabetes. Antalet drabbade av typ-2 diabetessjukdom är starkt förknippat med levnadsvanor och livsstilsfaktorer.
Typ2- diabetes orsakas av samverkande faktorer mellan genetiskt arv och miljö. De största riskfaktorerna för att få diabetes är fysisk inaktivitet, övervikt och då särskilt bukfetman samt stress. Rökning och alkoholkonsumtion bidrar också till att riskfaktorerna ökar markant.
Många med typ-2 diabetes har högt blodtryck och höga blodfetthalter vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Vilket innebär att den största dödsorsaken vid diabetes är hjärtinfarkt och stroke.
Diabetes är förknippad med en nästan fördubblad dödsrisk på grund av kopplingen till hjärt-kärlsjukdomar. Risken för hjärt-kärlsjukdomar vid diabetes ökar med debutåldern, dålig glukoskontroll, högt blodtryck, rökning och höga blodfetthalter (Folkhälsomyndigheten 2014)
Symtom, sjukdomsutveckling, behandling vid hjärt-kärlsjukdomar.
Ateroskleros (åderförfettning) är den största underliggande orsaken till till majoriteten av alla cirkulationssjukdomar. Men ökade eller flera förekommande riskfaktorer och stigande ålder utvecklas plack av fett, kalk, bindväv och inflammatoriska celler och ger förträngningar i artärerna. När hjärtats egna kranskärl sätts igen eller förträngs av plack försämras blodcirkulation och resulterar i hjärtinfarkt, kärlkramp (angina pectoris), hjärtsvikt eller oregelbundna hjärtrytmer (arytmi).
Symtom på hjärt-kärlsjukdom är mångartade och kan upplevas som tryck över bröstet, svårigheter att andas, dålig ork och trötthet, andfåddhet och smärta. Akuta hjärt-kärlsjukdomar kan leda till plötslig död och skall tas på största allvar. Behandlingar förutom farmakologiska och medicinska är goda matvanor och motion då förändringar vad det gäller livsstilsfaktorer visat sig vara mycket positiva.
Symtom, sjukdomsutveckling, behandling vid diabetes
Insulin är ett hormon som bildas i bukspottkörteln och som hjälper till att styra glukosnivån i blodet. Glukos används av cellerna som bränsle, och insulinet är det ämne som släpper in glukosen inuti själva cellen.
Vid typ-1 diabetes slutar de langerhanska öarna i bukspottkörteln (pankreas) tillverka hormonet insulin helt. Vid typ-2 diabetes produceras fortfarande insulin men inte i tillräcklig grad vilket förklarar att man med en typ-2 diabetes till en början med kan komma långt i sin egenvård genom att äta en sundare kost. Behandling av typ-2 diabetes är att tillföra insulin till kroppen genom insulinsprutor eller insulinpump. Typ-2 diabetes kan i vissa fall medicineras med läkemedel.
Symtom på diabetes är trötthet, törst viktnedgång, kissar ofta (polyuri) (Diabetesförbundet. 2013) .
Andra former av diabetes är pancreatdiabetes som ofta är alkoholintroducerad diabetes. Graviddiabetes är en annan form av sjukdomen som uppstår på grund av hormonrubbningar i samband med graviditet.
Prevalens
Prevalens är relativt antal sjuka i en sjukdom, inom en viss del av befolkningen, vid en viss tidpunkt
Hjärt-kärlsjukdomarnas prevalens(Folkhälsomyndigheten 2014)
Under åren 1987-2009 minskade antalet sjuka i hjärt-kärlsjukdomar drastiskt enligt socialstyrelsen.
Kvinnornas dödstal i åldern 15-74 år minskade från 125-55 dödsfall per 100 000.
Männens dödstal i åldern 15-74 minskades från 352- 128 döda per 100 000 under åren 1987-2009.
12 600 kvinnor fick hjärtinfarkt år 2010.
19 000 män fick hjärtinfarkt år 2010.
31 600 personer fick 33 700 hjärtinfarkter i Sverige år 2010
9 000 personer avled av akut hjärtinfarkt i Sverige år 2010
Diabetessjukdomarnas prevalens
34 856 personer med typ-1 diabetes var inskrivna vid landets medicinkliniker 2010.
10 889 personer med typ-2 diabetes var inskrivna vid landets medicinklinker 2010.
285 329 personer med typ-2 diabetes var inskrivna vid landets primärvård 2010.
85-90 % av de som har diabetes har typ-2 diabetes vilket gör den till landets vanligaste diabetessjukdom.
Runt 50 000 människor har typ-1 diabetes och av dessa är cirka 7-8000 barn.
Sverige har tillsammans med Finland världens högsta insjuknandefrekvens av typ1 diabetes bland barn. Varje år får ca 700 barn diabetes och orsaker till typ-1 diabetes bland barn anses vara virusinfektioner under fostertiden samt hög födelsevikt (Diabetesförbundet 2013) (Folkhälsomyndigheten 2014).
Incidens
Incidens är förekomsten av en viss sjukdom, i en befolkning vid en viss tid.
Hjärt-kärlsjukdomarnas incidens
Nyinsjuknade i hjärtinfarkt var 468 personer per 100 000 invånare 2010.
Dödligheten i kranskärlssjukdom minskade mer än 50 procent mellan åren 1986-2002 i Sverige och den totala kostnaden för hjärt-kärlsjukdom var 2010 61,5 miljarder kronor (Rapporter. Hjärt-kärlsjukdom 2010).
Diabetessjukdomarnas incidens
Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Men då det inte är obligatoriskt att registrera sig i diabetesregistret finns inga helt säkra siffror på antalet drabbade (Diabetesförbundet. 2013) . Enligt diabetesförbundet är den ungefärliga siffran cirka 400 000 människor i Sverige som lever med någon form av diabetes.
2012 hade Nationella diabetesregistret 346 679 personer registrerade vilket uppskattas motsvara 90 % av diabetessjuka i Sverige.