En försmak av det vi skapades till
(Skickades i januari 2015)
Öppet brev till Svenska kyrkans biskopar
Vi människor är skapade till att leva och låta leva. Det är vad vi är ämnade till att vara - vår identitet och bestämmelse. Det står i Bibeln att Gud skapade människan till sin avbild och sade till henne att hon skulle råda över djur och natur. Vi har ett ansvar, men det innebär inte ett egoistiskt herravälde på djurens bekostnad. För Gud säger i samma andetag vad människan skall ha att äta, nämligen "alla fröbärande örter på hela jorden och alla träd med frö i sin frukt; detta skall ni ha att äta." (1 Mos 1:28-30) Så var det i begynnelsen. Så kommer det en dag att bli.
Att Guds tanke är att vi - människor och djur ska leva i fred med varandra är något vi tydligt kan se hos Jesaja. (3) Det innebär bland annat att vi en dag kommer att övergå till en kost där inte den enes död är den andres bröd. Det blir en tillvaro där barmhärtighet och fred gäller jordens alla varelser. Vi är inte där än, men i väntan på den dagen kan vi med de möjligheter Gud gett oss börja ta steg för att ge rum för vad Gud en gång kommer att forma.
Paradiskost I våra församlingar konsumeras mycket mat och dryck ex. vid kyrkkaffe, kyrkluncher, fika vid bibelstudiegrupper, seminarier och möten. På liknande sätt som gudstjänsten både speglar och formar tron, så är det talande med vilken mat vi lagar och serverar vid våra samlingar. Kyrkan borde om någon vara ett föredöme, men det är långt ifrån alltid som växtbaserade alternativ finns att tillgå för de som önskar. Och det är sällan växtbaserad kost serveras som huvudmål.
Dessutom händer det att vi som inte vill äta animalier får ta bort köttet och äta "det andra" som blir kvar på tallriken. Dels signalerar det att vi som vill leva av den kost Gud gav människan i begynnelsen är udda. Dels signalerar det att det normala för en kristen är att äta kött - i praktiken oftast från djur som fötts upp inom storskalig djurindustri. Vi vill att Kyrkan skall vara en plats för alla - ingen skall stängas ute eller kännas udda bara för att man väljer att leva på det sätt Gud i begynnelsen tänkte. Ingen skall tvingas att sluta äta kött, men våra församlingar behöver bli fredade zoner där vi lever livet och främjar livet. Vi skulle önska att kyrkan - som borde vara den som höjer sin röst för de som inte har någon röst - hade mod att gå emot strömmen istället för att som idag flyta med.
Nödvändig omställning I december 2014 går Livsmedelsverkets nya kostråd ut på remiss där man uppmanar till en grönare kost med maximalt 500 g kött per person och vecka. (2) I media säger Annette Larsson på Livsmedelsverket att det bästa är att helt avstå från kött men att man har förståelse för att en tvär övergång kan vara svårt. (1)
Hans-Örjan Nohrstedt Sveriges lantbruksuniversitet skriver i UNT 24/4 2011: "I vår rika del av världen står animalier för en stor del av människors näringsintag. Det äts här avsevärt mer kött än vad som är motiverat. Detta är problematiskt då det behövs avsevärt större yta för att producera tillräckligt med mat om det görs via animalier än om det görs via vegetabilier.
En förändring mot en mindre köttkonsumtion där överkonsumtion sker ger därför möjlighet att producera mat åt behövande och/eller energigrödor och biomaterial. I till exempel Sverige används hela tre fjärdedelar av åkermarken till att producera djurfoder. I dag är dessutom en miljard människor undernärda. Hur ska mängden livsmedel kunna öka, när klimatförändringarna försämrar villkoren och när världens naturresurser, biologiska mångfald och ekosystemtjänster redan exploaterats på ett ohållbart sätt?
Det finns tre sätt att få mer mat på borden i framtiden: 1) ökad skörd per ytenhet, 2) minskade förluster i livsmedelskedjan, och 3) förändrad konsumtion främst i den rika världen. Alla tre sätten måste utnyttjas. (4)
Inte ta vad vi inte behöver Genom den kristna kyrkans historia har människor, under kortare eller längre tid, valt att leva på paradisisk kost - inte minst i fastan i advent och inför påsk. Om vi tolkar detta ställningstagande utifrån hur världen ser ut idag, kan vi tänka att det är ett ställningstagande, en livsstil, att avstå från att ta mer i från naturen än vi behöver. Vi avstår från att exploatera djuren på ett högst obarmhärtigt sätt i dagens djurindustri och vi avstår från att medverka till att utnyttja jordens resurser över dess begränsningar - något som nu även hörs från FN. (5,6) Dessutom har vi på individnivå all anledning att avstå från kött då allt fler evidensbaserade undersökningar påtalar sambandet mellan en rad sjukdomar och animalisk kost. (1) Detta i sin tur skulle minska mycket höga sjukvårdskostnader och är därför en samhällsfråga, även om det är ytterst få som vågar påtala detta.
Vi tror att ni som är biskopar i Svenska kyrkan är föredömen för många och vi skulle önska att ni, som fortsättning på klimatbrevet, vill gå före för att visa vägen till en hållbarare kost för både människor, djur och natur.
Vi kommer aldrig att kunna återställa paradiset på jorden. Men vi kan redan här och nu på jorden börja leva på det sätt vi en gång skall leva. Leva försmak av det vi skapades till. Om vi i vår tid kan leva gott utan att döda - varför skall vi då göra det?
Lohla-Marie De Bie
Carl-Henrik Karlsson
Elvira Ljungberg
Josefine Lagerström
Jakob Valdemar
Referenser
1. Livsmedelsverkets nya kostråd http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Ata-gronare-lagom-mycket-och-rora-pa-sig-i-vardagen--forslag-till-uppdaterade-kostrad/
2. Annette Larsson Livsmedelsverket i intervju med Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19924306.ab
3 Jesaja 11:6 - 9
4 Hans-Örjan Nohrstedt prefekt Sveriges lantbruksuniversitet m. fl i UNT 24/4 2011 http://www.unt.se/asikt/debatt/bara-forskning-kan-losa-matbrist-1320062.aspx
5 "...vegetarianer som grupp löper mindre risk för ischemisk hjärtsjukdom, högt blodtryck, stroke, typ 2-diabets, vissa cancer former och övervikt..." Läkartidningen: http://www.lakartidningen.se/EditorialFiles/EA/%5BCMEA%5D/CMEA.pdf
6 http://www.theguardian.com/environment/2008/sep/07/food.foodanddrink